Till Norges fjordar 1994

Egna berättelser och reportage från resor med alla sorters fartyg.

Kehinde
Inlägg: 258
Blev medlem: tis 19 mar 2019, 13:48

Re: Till Norges fjordar 1994

Inlägg av Kehinde »

Risberg skrev: lör 27 mar 2021, 10:28
Lars H skrev: lör 27 mar 2021, 00:13
Själv vill jag slå ett slag för platser och länder som inte nödvändigtvis kräver ett besök. Kan tillägga att jag inte heller gillar vattenfall. Inte ens världens högsta, Angels Falls i Venezuela, med en höjd på närmare 1.000 meter gjorde något större intryck. Iguazufallen var bara vått, eländigt och jävligt. Här en vansinnigt förkortad lista jag tidigare gjort på skitställen med lite alternativ. 😉
Fantastiskt bra, roligt och träffande inlägg! :thumme: :D

Till skillnad från Dig gillar jag jag dock vattenfall, men Niagarafallen är verkligen ingen höjdare. Iguazu-fallen bergtog mig däremot.
Lars H skrev: lör 27 mar 2021, 00:13Kinesiska muren
Det i särklass mest överskattade och tristaste resmålet i världen. En inte särskilt märkvärdig låg mur som man i bästa fall kan se några hundra meter. Det stora är att den är lång men det ser man bäst via flygfoto på något trevligt vykort. Fanns fem- tio meter av muren på torget i Krylbo skulle den inte ens finnas med i ortens turistguide.

Bättre alternativ är den förbjuda staden i Beijing eller terrakottasoldaterna i Xian om man nu är i krokarna.
Håller med!
Lars H skrev: lör 27 mar 2021, 00:13Mauritius
Ön/landet saknar allt - vad som ens med blygsamt ställda krav - kan kallas sevärdheter, om man nu inte är helt insnöad på att släpa hem trämodeller, välgjorda förvisso, av gamla fartyg i storlekar upp till tre meter. Ligger i ett orkanbälte vilket gör att ön ofta drabbas av uselt väder. Hög prisnivå. Ett extra minus är att landet är de nyrikas och Mona Sahlins favoritresmål.

Alternativ åt det hållet är Seychellerna. Förvisso nästan i samma prisklass men har mer att erbjuda vad gäller natur och djurliv. Dessutom bättre väder då landet inte ligger i något orkanområde.
Bra att veta att man inte missat något genom att aldrig ha varit där.
Lars H skrev: lör 27 mar 2021, 00:13 Galapagosöarna
För att gilla ögruppen, som tillhör Ecuador, bör man ha ett närmast sjukligt intresse av kräldjur och fåglar. Vi övriga konstaterar snabbt att vi har gått på en nit. Möjligen duger det som skrytobjekt till bekanta vars längsta utlandsresa nått Kanarieöarna. Fast öarna ligger vid ekvatorn når vattentemperaturen sällan upp till en hygglig badnivå. Å andra sidan finns det knappast några vettiga badstränder.

Ett bättre alternativ i Sydamerika är Peru. Det är kontinentens i särklass mest intressanta land.

Påskön
Tillhör Chile. Statyerna och öns historia kan med fördel studeras via böcker och bilder. Ett besök ger inget extra och är ett rejält tråkigt ställe. Alla de berömda statyerna ser likadana ut.

Bättre är att stanna några dagar extra på fastlandet i Chile eller i Argentina, då de flesta ändå kommer den vägen.
Härlig kommentar. Det trista med Peru är att det är fruktansvärt kriminellt. Inte ens besättningen på CCNI ANGOL vågade gå utanför hamnområdet i Callao utan att hyra livvakt, och jag hade en vän som hade några riktigt obehagliga upplevelser i Lima.
Lars H skrev: lör 27 mar 2021, 00:13San Francisco
Att amerikaner gillar stan har jag viss förståelse för. Det beror på att dessa, kanske med viss rätt, tycker stan är lite ”oamerikansk" och har fått för sig att den har en "europeisk" prägel. Om det stämmer kan man fråga sig varför en europé skall plåga sig runt halva jorden för att se en europeisk stad belägen på en annan kontinent? Även om Mark Twain ljög friskt då han påstod att San Francisco var unik genom att vara den enda stan på norra halvklotet som har kallare somrar än vintrar, så får man lätt den uppfattningen, då stan ofta har dåligt väder vilket bidrar till att ett besök är helt onödigt.

Alternativ: Övriga Kalifornien.
Ja, europeisk är den inte (då är New York "mer europeisk"). San Francisco är väldigt vacker, men det är ingen trevlig stad utan lika arrogant som Spanien och Argentina. Men till skillnad från Dig tycker jag det gäller resten av California också.
Lars H skrev: lör 27 mar 2021, 00:13 Island
Ett eländigt land med uselt klimat där man kan vara glad om lufttemperaturen någon gång under sommaren når 18 grader. Den sk "naturupplevelsen" är något som i huvudsak bara finns i turistbroschyrerna. Varför skall man plåga sig till Island för att se ånga spruta upp ur marken? Det enda positiva är islänningarna själva, som med förvånansvärt gott humör står ut att leva där.

Alternativa resmål är Grönland eller varför inte en tur med Hurtigrutten bland Norges fjordar.
Du har absolut en poäng, särskilt om Du inte gillar vattenfall, för Guldfoss, Europas största vattenfall, är mäktigt. Dessutom är Ísland väldigt dyrt och hotellen är tvåstjärniga till femstjärniga priser.
Lars H skrev: lör 27 mar 2021, 00:13 Kap Verde
Ett land Gud definitivt glömt. Ett besök är lika spännande som att studera en påstigande i Alvesta. Det enda landet inte måste importera är fisk. Till och med vatten importeras. Åkte en gång en rundtur med buss på en av de större öarna som varade över en timme. Efter att guiden hälsat oss välkomna sa hon inget mer. Då jag efter turen frågade henne varför, fick jag till svar att det inte fanns något intressant att berätta!

Alternativet är Kanarieöarna som ligger på vägen dit.
Sorry, men Kanarieöarna tycker jag är något av det mest ointressanta som finns! Men Madeira, däremot. Underbar ö, vacker natur, vacker arkitektur, och slädfärden i full fart ner geom Funchals gator är en upplevelse. Jag har besökt Cabo Verde en gång, på väg till Amazonas i januari ifjor, och håller med Dig, inte värt ett besök i sig själv. Jag tror de ångrar starkt att de blev självständiga från Portugal - hvarken Madeira eller Azorerna torde göra om det misstaget.
Lars H skrev: lör 27 mar 2021, 00:13Bulgarien
På topplistan av Europas mest korrumperade länder. Lägg därtill dålig mat och usla hotell och Ni får en garanterat värdelös lågprissemester. Under Sovjettiden utsågs jordbrukslandet Bulgarien, med dåtidens perversa logik, att istället koncentrera resurserna på industriproduktion för Sovjets räkning. Den smällen har man inte ännu kommit över.
Alternativet är alla andra länder i Europa. Och då inkluderar jag, generös som jag är, även Island.
Jag har i och för sig fått god mat och bott på bra hotell i landet (kan rekommendera Hotel Lion i Sofija) men det är absolut inget vänligt land, till skillnad från grannen Rumänien.
Lars H skrev: lör 27 mar 2021, 00:13 Singapore
Ett välordnat, rent och synnerligen intetsägande land där befolkningen lever i någon sorts socialistisk/kapitalistisk symbios där storebror bestämmer och ser allt. En konkurrent till Nordkorea när det gäller lagar och tabun att ta hänsyn till. Landet saknar alla sevärdheter. Södertälje, en regnig och bakfull måndagsmorgon i november, är nästan mer upphetsande.
Håller verkligen med! En commerciell polisstat helt utan yttrandefrihet eller demokrati och en stadsbyggnadsmässig, total katastrof. Har tyvärr rest genom där två gånger och hoppas verkligen inte behöva resa dit mer.
Lars H skrev: lör 27 mar 2021, 00:13 Besök istället Hongkong. En levande och spännande stad.

Jaså, verkligen? Det var inte min upplevelse. Nej, hellre Shanghai (bortsett från att Kina som helhet börjar bli ett fruktansvärt obehagligt land).
Lars H skrev: lör 27 mar 2021, 00:13För övrigt....
tycker jag att bad- och solresor till avlägsna platser är grymt överskattade. Gäller även golfresor till Thailand.
Definitivt. Har aldrig förstått hur man orkar ligga i solen på en badstrand och supa, och golf har jag provat en gång - det var det tråkigaste "aktivitet" (passivitet?) jag upplevt.

Jaha, ja, så har Kehinde börjat märka mina inlägg med negativa empjis igen! :lol:
Allvarligt talat. Hade du väntat ett positivt inlägg på ett inlägg, som till drygt 90% bestod av någon annans inlägg? Men ett plus i statistiken blev det i alla fall.
Användarvisningsbild

Risberg
Inlägg: 1897
Blev medlem: mån 05 okt 2020, 21:15
Ort: Trelleborg

Re: Till Norges fjordar 1994

Inlägg av Risberg »

Lars H skrev: lör 27 mar 2021, 13:19 Mallorca är ett underskattat resmål även för oss som inte gillar bad. Palma stad är också trevligt tidig vår och höst. Andra bra resmål är Azorerna, som jag personligen föredrar framför Madeira.
Älskar både Madeira och Azorerna, och Ponta Delgada är en otroligt vacker stad. Generellt är portugisisk arkitektur väldigt vacker, enligt min mening.
Författare av "Fra LILLEBELT til SKÅNE" om Nordens och Östersjöns tågfärjors, andra järnvägsägda båtars och en rälsgående båts historia Uppdaterad bokinformation "Fra LILLEBELT til SKÅNE"
Användarvisningsbild

Trådstartare
Fyrtornet
Inlägg: 364
Blev medlem: sön 24 mar 2019, 19:26

Re: Till Norges fjordar 1994

Inlägg av Fyrtornet »

Norges fjordar 1994 - del 3

Vi fortsätter i skymningen från Balestrand till Flåm i Aurlandsfjorden.
Image2.jpg
Image2.jpg
Image2.jpg (85.21 KiB) Visad 245 gånger
Image2B.jpg
Image2B.jpg
Image2B.jpg (85.21 KiB) Visad 245 gånger


Framme vid Flåm ankrade vi och det var nåt party på däck i sommarkvällen
Image7.jpg
Image7.jpg
Image7.jpg (98.3 KiB) Visad 245 gånger

Det fanns en showgrupp ombord som hette "Show Latvia"
Image4.jpg
Image4.jpg
Image4.jpg (111.31 KiB) Visad 245 gånger

Royal Viking Sun låg redan vid Flåm
Jag minns inte om vi ens steg i land i Flåm, har inga bilder på det iallafall. Men vädret var inget vidare denna dag.
Image9.jpg
Image9.jpg
Image9.jpg (94.24 KiB) Visad 245 gånger
Image11.jpg
Image11.jpg
Image11.jpg (106.21 KiB) Visad 245 gånger

Färd mot nästa stopp: Gudvangen i Nærøyfjorden
Image12.jpg
Image12.jpg
Image12.jpg (147.66 KiB) Visad 245 gånger
Image14.jpg
Image14.jpg
Image14.jpg (120.34 KiB) Visad 245 gånger

Vi blir omkörda av Royal Viking Sun som också skall till Gudvangen.
Image18.jpg
Image18.jpg
Image18.jpg (97.86 KiB) Visad 245 gånger


Det "lilla" fartyget vid klipporna är Royal Viking Sun. Här kan man ana storleken på bergen.
Image8.jpg
Image8.jpg
Image8.jpg (112.8 KiB) Visad 245 gånger

Nu är vi i Nærøyfjorden, och in i ovädret skall vi.
Image20.jpg
Image20.jpg
Image20.jpg (76.93 KiB) Visad 245 gånger
Och molnen gör det riktigt mörkt i fjorden
Image21.jpg
Image21.jpg
Image21.jpg (74.81 KiB) Visad 245 gånger
Men senare slutar det åtminstone att regna
Image22.jpg
Image22.jpg
Image22.jpg (80.34 KiB) Visad 245 gånger
Image23.jpg
Image23.jpg
Image23.jpg (136.75 KiB) Visad 245 gånger
Image24.jpg
Image24.jpg
Image24.jpg (102.68 KiB) Visad 245 gånger
Image25.jpg
Image25.jpg
Image25.jpg (91.04 KiB) Visad 245 gånger
Image26.jpg
Image26.jpg
Image26.jpg (144.08 KiB) Visad 245 gånger
Framme i Gudvangen där Royal Viking Sun redan ligger.
Image27.jpg
Image27.jpg
Image27.jpg (90.56 KiB) Visad 245 gånger

I Gudvangen köpte vi den enda utflykten jag minns, en tur upp till Stalheim Hotell högt uppe på ett berg med smala serpentinvägar upp.
Image28.jpg
Image28.jpg
Image28.jpg (92.39 KiB) Visad 245 gånger
Image29.jpg
Image29.jpg
Image29.jpg (82.97 KiB) Visad 245 gånger
Image30.jpg
Image30.jpg
Image30.jpg (106.3 KiB) Visad 245 gånger


I skymningen lämnar vi Sognefjorden bakom oss och sätter kurs mot staden Bergen.
Image32bb.jpg
Image32bb.jpg
Image32bb.jpg (61.48 KiB) Visad 245 gånger

Marina
Inlägg: 182
Blev medlem: ons 17 apr 2019, 21:00
Ort: Sæby (Frederikshavn)

Re: Till Norges fjordar 1994

Inlägg av Marina »

Lars H skrev: lör 27 mar 2021, 00:13Själv vill jag slå ett slag för platser och länder som inte nödvändigtvis kräver ett besök. Kan tillägga att jag inte heller gillar vattenfall. Inte ens världens högsta, Angels Falls i Venezuela, med en höjd på närmare 1.000 meter gjorde något större intryck. Iguazufallen var bara vått, eländigt och jävligt. Här en vansinnigt förkortad lista jag tidigare gjort på skitställen med lite alternativ. 😉

Kinesiska muren
Det i särklass mest överskattade och tristaste resmålet i världen. En inte särskilt märkvärdig låg mur som man i bästa fall kan se några hundra meter. Det stora är att den är lång men det ser man bäst via flygfoto på något trevligt vykort. Fanns fem- tio meter av muren på torget i Krylbo skulle den inte ens finnas med i ortens turistguide.

Bättre alternativ är den förbjuda staden i Beijing eller terrakottasoldaterna i Xian om man nu är i krokarna.

Mauritius
Ön/landet saknar allt - vad som ens med blygsamt ställda krav - kan kallas sevärdheter, om man nu inte är helt insnöad på att släpa hem trämodeller, välgjorda förvisso, av gamla fartyg i storlekar upp till tre meter. Ligger i ett orkanbälte vilket gör att ön ofta drabbas av uselt väder. Hög prisnivå. Ett extra minus är att landet är de nyrikas och Mona Sahlins favoritresmål.

Alternativ åt det hållet är Seychellerna. Förvisso nästan i samma prisklass men har mer att erbjuda vad gäller natur och djurliv. Dessutom bättre väder då landet inte ligger i något orkanområde.

Galapagosöarna
För att gilla ögruppen, som tillhör Ecuador, bör man ha ett närmast sjukligt intresse av kräldjur och fåglar. Vi övriga konstaterar snabbt att vi har gått på en nit. Möjligen duger det som skrytobjekt till bekanta vars längsta utlandsresa nått Kanarieöarna. Fast öarna ligger vid ekvatorn når vattentemperaturen sällan upp till en hygglig badnivå. Å andra sidan finns det knappast några vettiga badstränder.

Ett bättre alternativ i Sydamerika är Peru. Det är kontinentens i särklass mest intressanta land.

Påskön
Tillhör Chile. Statyerna och öns historia kan med fördel studeras via böcker och bilder. Ett besök ger inget extra och är ett rejält tråkigt ställe. Alla de berömda statyerna ser likadana ut.

Bättre är att stanna några dagar extra på fastlandet i Chile eller i Argentina, då de flesta ändå kommer den vägen.

San Francisco
Att amerikaner gillar stan har jag viss förståelse för. Det beror på att dessa, kanske med viss rätt, tycker stan är lite ”oamerikansk" och har fått för sig att den har en "europeisk" prägel. Om det stämmer kan man fråga sig varför en europé skall plåga sig runt halva jorden för att se en europeisk stad belägen på en annan kontinent? Även om Mark Twain ljög friskt då han påstod att San Francisco var unik genom att vara den enda stan på norra halvklotet som har kallare somrar än vintrar, så får man lätt den uppfattningen, då stan ofta har dåligt väder vilket bidrar till att ett besök är helt onödigt.

Alternativ: Övriga Kalifornien.

Island
Ett eländigt land med uselt klimat där man kan vara glad om lufttemperaturen någon gång under sommaren når 18 grader. Den sk "naturupplevelsen" är något som i huvudsak bara finns i turistbroschyrerna. Varför skall man plåga sig till Island för att se ånga spruta upp ur marken? Det enda positiva är islänningarna själva, som med förvånansvärt gott humör står ut att leva där.

Alternativa resmål är Grönland eller varför inte en tur med Hurtigrutten bland Norges fjordar.

Kap Verde
Ett land Gud definitivt glömt. Ett besök är lika spännande som att studera en påstigande i Alvesta. Det enda landet inte måste importera är fisk. Till och med vatten importeras. Åkte en gång en rundtur med buss på en av de större öarna som varade över en timme. Efter att guiden hälsat oss välkomna sa hon inget mer. Då jag efter turen frågade henne varför, fick jag till svar att det inte fanns något intressant att berätta!

Alternativet är Kanarieöarna som ligger på vägen dit.

Bulgarien
På topplistan av Europas mest korrumperade länder. Lägg därtill dålig mat och usla hotell och Ni får en garanterat värdelös lågprissemester. Under Sovjettiden utsågs jordbrukslandet Bulgarien, med dåtidens perversa logik, att istället koncentrera resurserna på industriproduktion för Sovjets räkning. Den smällen har man inte ännu kommit över.
Alternativet är alla andra länder i Europa. Och då inkluderar jag, generös som jag är, även Island.

Singapore
Ett välordnat, rent och synnerligen intetsägande land där befolkningen lever i någon sorts socialistisk/kapitalistisk symbios där storebror bestämmer och ser allt. En konkurrent till Nordkorea när det gäller lagar och tabun att ta hänsyn till. Landet saknar alla sevärdheter. Södertälje, en regnig och bakfull måndagsmorgon i november, är nästan mer upphetsande.

Besök istället Hongkong. En levande och spännande stad.

För övrigt....
tycker jag att bad- och solresor till avlägsna platser är grymt överskattade. Gäller även golfresor till Thailand.
Så härligt med en lista på avlägset belägna ställen, man INTE behöver åka till :D

Skulle man ändå förvilla sig iväg till Galapagos kan ett cruise med M/V Galapagos Legend, som tidigare bland annat servicerat skandinaviska kunder under namnet Stena Finlandica, kanske uppväga en del av tristessen vid att titta på kräldyr och fjäderfän.
https://www.stjernegaard-rejser.dk/medi ... apagos.pdf (sidan 13 om man önskar att snabbscrolla)

Island har jag faktiskt otroligt goda minnen från. Förra sommaren, då det var en coronaresebubbla mellan Island, Norge och Danmark, lyckades jag (som bor i Danmark) få inte bara en men nio dagar med sol och värme (nå ja, toppnoteringen var 20 grader, annars låg det runt 17). Samt nästan turisttomt och därmed otroligt bra tillgång till alla sevärdheter, utan trängsel. Till och med mina dansk-isländska vänner, som visade runt på ön, njöt att få se sitt land utan att behöva köa överallt.
Göteborg: Stena Jutlandica; 1 augusti 2020
Oslo: Pearl & Crown; Ikke fastlagt endnu
Skriv svar